torsdag 24. mars 2011

Hva har pengene blitt brukt til?

Må nok en gang takke alle sammen som har vært med å hjelpe ved å sette inn penger på ghanakontoen min. Det har tilsammen kommet inn vel 10000 kroner og det får man veeeeldig mye for i Afrika. I tillegg har også Ida Maria 4000 kroner på sin konto, slik at vi har kunnet kjøpe akkurat det vi har ønsket og det vi har vurdert som mest nødvendige for barna. Legger nå ut en foreløbig oversikt. Har fortsatt en del penger igjen og ting som må ordnes. 

  1. Vanntank 
Fra før har barnahjemmet en liten «vannkontainer» med lokk på ca 170 liter. Dette vannet skulle rekke til drikke, matlaging og matlaging for 50 personer hver dag. Det som var veldig dumt med denne tanken, bortsett fra at det ikke var nok vann for alle sammen, var også det at barna ikke hadde fri tilgang til drikkevann, fordi den sto inne på et rom som må holdes låst. I tillegg nådde ikke barna ned i tanken når den var blitt halvfull og ingen hadde tid til å hjelpe dem. Alle koppene lå bare og duppet oppi vannet før og etter bruk, og siden håndhygiene også var et fremmedord, tør jeg ikke tenke på hvor mange bakterier som florerte nedi den tanken...... Vi har nå kjøpt en såkalt «Polytank» som er en stor tank på 775 liter som kan stå ute, selv i sola, og som vi har fått montert enn tappekrane på. Med denne tanken har barna fri tilgang til drikkevann når de måtte ønske, med en tappekrane som står plassert lavt nok slik at de vil nå den. I tillegg kan tappekranen brukes til håndvask med såpe, noe som betyr at de kan vaske hendene sine i rennende vann før måltid og etter toalettbesøk. Tidligere «vasket» alle hendene sine i den samme lille bøtten med kaldt vann....hadde vel vært det samme om de ikke hadde vasket hendene i det hele tatt...
Her har vi akkorat handlet inn tanken og alle er så
fornøyde. Sjekk Mohammed i blått, med mine
solbriller..kul gutt :)

        2.  Mat 
Mat er en mangelvare på barnehjemmet. Akkurat nå er det også dårlige tider der det er veldig lite korn og grønnsaker å få, og derfor er også prisen gått i været. Hver dag når vi ikke spiser opp lunsjen vår på barnehjemmet (litt kresne.....) så slåss barna om matrestene våre for å få spise seg mette. Vi har derfor kjøpt inn flere sekker med korn, ris, bønner og også fisk og grønnsaker. Med dette vil barnehjemmet ha mat i månedsvis. Vi har også kjøpt, noe vi synes er veldig genialt, 10 høner og 1 hane som skal være på barnehjemmet. Så, i forrige uke var vi på hønsemarked, der de stakkar hønene sto fastbundet og man kunne gå rundt å velge ut hvilke høner man ville ha. Det som er så bra med det er at barnehjemmet vil ha få både kylling og egg i all overskuelig fremtid, istedenfor at vi kjøper litt kylling og noen egg å la igjen hos dem. Og det betyr altså at barna får masse proteiner, noe de sårt trenger. 

Hønene.


      3.  Stoler og pulter

Som de tidligere bildene fra undervisningen viser så ligger barna på gulvet mens de er på skolen. Det finnes kun 4 stoler på hele barnehjemmet, men de får ikke barna lov til å sitte på... Uansett, nå har vi bestilt 48 stoler og pulter, slik at alle barna får hver sin. Det kommer til å bli så mye bedre for dem å kunne sitte ordentlig når de er på skolen, istedenfor å ligge og rulle på gulvet. Håper at det kan være med på å heve nivået på skolen med at de kan få mer orden og bedre konsentrasjon. Disse er ikke ferdige enda, men skal få lagt ut bilde så snart de er ankommet barnehjemmet. 
      4. Vitaminer og medisiner

Barna får aldri frukt og veldig lite grønnsaker servert med maten på barnehjemmet. Vi ser at  de eldste barna er veldig trøtte på skolen og sovner gjerne midt under undervisningen (liggende på gulvet). Vi har derfor kjøpt inn masse masse multivitaminer for alle barna, både flytende og tablettform. Håper på at dette skal være med på å gi de en sunnere kropp  og utvikling og et mer våkent hode. 
Veldig mange av barna har også ringorm i huden og i hodebunnen uten at de har hatt råd til å behandle dette. Søster Anne-Randi har derfor gjort storinvestering av medisiner på apoteket slik at de har for å behandle ringorm i lange tider fremover. 


      5. Skolemateriell 

Frem til nå har vi hver dag brukt halvparten av undervisningstiden på å lete etter skriveutstyr til barna. Skulle tro de spiste både blyanter, viskelær og blyantspissere her nede, fordi de bare forsvinner i intet. Dette har gjort oss litt fortvilet og har derfor nå kjøpt et penal til hvert barn som inneholder blyanter, viskelær og spissere, slik at de nå kan ha alt lett tilgjengelig og i tillegg ha det på de nye fine pultene sine. Har også kjøpt inn masse skrivebøker, engelsk/lesebok for alle på den eldste gruppa og en «lære-å-skrive-bokstavene-bok» for alle  48 småtrollene. 


     6. Organisering

Inne på det rommet som vanntanken tidligere sto på, hadde de også alt annet av diverse utstyr lagret. Det vil si, det lå medisiner, bandasjer, mat, skolemateriell, klær, leker, kniver og søppel i samme eske. Denne organiseringen kunne gitt meg gråe hår og begynnende magesår!! Man fant aldri det man lette etter og alle tingene ble bare ødelagte oppi der. Vi har nå fått bygget 2 hyller med tilsammen 12 rom, der 4 og 4 barn deler hylle. Her kan alle barna i ha sine personlige eiendeler, noe som de ikke hadde plass til før. Vi har også fått plukket opp alt fra pappeskene og satt det i hyllene. Lykkelig!! 
Alle medisinene og bandasjene og teppene fra tante Ann-Elise har nå fått plass i sin egen medisinkasse, som står plassert slik at barna ikke kan nå den. 
Klasserommet er også blitt prydet av en stor lekker klokke slik at vi både kan lære barna klokken og i tillegg få litt struktur på når det er «skoletid» og når det er «leketid». Det funker faktisk overraskende bra. 

Se så fint. Alle har hylle med navnet sitt på og i hver hylle
har de tannbørst, kopp og skolesakene sine. Og se den fine
førstehjelpskassen "Dr.Zack" har fått :) 

      7. Tannhygiene 

Tannbørster har vi ikke sett på barnahjemmet siden vi kom og det kan man se på tennene deres. Stakkar Badara! En morgen når vi kom var hele høyre kinnet hennes som en tennisball og hun hadde grusomme tannsmerter. Da hun åpnet munnen så vi at alle tennene hennes bare var helt brune og råttne, så det var ikke rart at hun hadde vondt. HUN ER ÅTTE ÅR!! Tenk hvor mange år hun fortsatt skal ha tennene sine!! Det er veldig mange av barna som har veldig stygge og brune tenner og vi har derfor kjøpt inn tannbørster og tannkrem med navn til alle, som de så klart skal ha i hyllen sin. 


      8.  FEST

Som en del av avslutningen for oppholdet vårt her har vi bestemt at vi så gjerne vil holde en fest for alle barna, der vi skal kjøpe inn masse god mat, frukt, kjeks og godterier og alle skal få spise seg gode og mette. Vi har planlagt mange leker, skattejakt og dansing. Det blir morsomt.  Dette skal skje i ettermiddag/kveld (torsdag) og så skal vi sove der til imorgen. Gleder meg :) 


      9. Kopper til alle 

Frem til nå har alle barna brukt samme kopp når de skulle drikke. Slik kan det ikke være og de har nå fått hver sin kopp med natt sitt på. Denne skal de bruke ved tannpuss og når de skal hente seg vann. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar